Η Οργάνωση

Η  «Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου» είναι μια ανεξάρτητη περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση (Π.Μ.Κ.Ο.).  Ιδρύθηκε τον Δεκέμβρη του 2008 και περιλαμβάνει μέλη από όλο το νησί της Θάσου. Έχει στόχο την  ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών,  γενικότερα την πρόταση λύσεων  μέσα από την συνεργασία, για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νησιού.  Την προστασία και ανάδειξη της χλωρίδας, της πανίδας , του θαλάσσιου πλούτου και της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που διαθέτει ο τόπος μας.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι επιπτώσεις τους είναι  δυστυχώς ολοένα και πιο έντονα και εμφανή σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα ποιος φανταζόταν πριν είκοσι χρόνια ότι αρκετοί κάτοικοι του νησιού θα προτιμούσαν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό ή τις διαστάσεις του προβλήματος των ανεξέλεγκτων χωματερών και της διαχείρισης των αστικών λυμάτων; Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται γνώση, συμμετοχή και πράξη.  Αυτό το τρίπτυχο είναι και ο άξονας  πάνω στο οποίο θα προγραμματιστούν και θα υλοποιηθούν οι δράσεις της «Περιβαλλοντικής κίνησης Θάσου».

Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει όχι μόνο σεβασμό στη φύση αλλά και σεβασμό στον άνθρωπο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Κάποτε, το να ασχολείσαι με τα περιβαλλοντικά προβλήματα θεωρούνταν υπόθεση μερικών  γραφικών πολιτών. Σήμερα τα  πράγματα άλλαξαν. Το περιβάλλον θεωρείται προτεραιότητα για τα περισσότερα σύγχρονα κράτη του κόσμου και τις κυβερνήσεις  τους. Οι επιπτώσεις της υποβάθμισης του περιβάλλοντος υπολογίζονται, πλέον, με οικονομικά κριτήρια καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες. Οι υποβαθμισμένες περιοχές εγκαταλείπονται και μαραζώνουν οικονομικά  είτε άμεσα είτε σε βάθος  χρόνου. Αυτονόητη είναι και η οικονομική σχέση που συνδέει τον τουρισμό με το περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θάσου στον τουριστικό στίβο είναι το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον σε επίπεδο ακτών αλλά και ορεινού όγκου. Η διατήρηση του αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για τη βιωσιμότητα του τουρισμού που συντηρεί εργασιακά και οικονομικά το μεγαλύτερο κομμάτι των κατοίκων.

Σύγχρονες μελέτες και έρευνες  αναδεικνύουν το περιβάλλον ως ένα πολύ σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής. Η διατήρηση του φυσικού πλούτου συμβάλλει στη διατήρηση της διαφορετικότητας  μιας περιοχής και θεωρείται σοβαρό κριτήριο για την επισκεψιμότητα της. Στη διατήρηση της διαφορετικότητας πρέπει βέβαια να συμβάλλουν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η ομογενοποίηση λογίζεται ως ένας παράγοντας  αποτυχίας στη διαχείριση ενός τόπου. Είναι πολύ απλό: ο καθένας,  επιλέγει μια περιοχή για να την επισκεφτεί, έχοντας ως βασικό κριτήριο, τι ξεχωριστό διαθέτει και τι διαφορετικό θα δει ή θα βιώσει κατά την επίσκεψη του.

Σημαντικός παράγοντας  για την ενημέρωση, την  επικοινωνία, τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων  και   την αύξηση της συμμετοχής  των πολιτών θα αποτελέσει η ιστοσελίδα της «Κίνησης» που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στη διεύθυνση http://www.thassos-nature.gr

Περιμένουμε τις προτάσεις σας για ένα τελικά πολύ απλό σκοπό, που στην πραγματικότητα αποτελεί το στόχο όλων μας:  μια  βιώσιμη και καλύτερη ζωή για το σύνολο των πολιτών.

Ένα Σχόλιο to “Η Οργάνωση”

  1. Kalamaras Tassos Says:

    Concratulation
    continue with these outstanding tasks


Σχολιάστε