Προτάσεις για το νησί της Θάσου

Θάσος 27/9/2023

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου έχει να καταθέσει και πάλι δημόσια, κάποιες προτάσεις πριν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ευελπιστούμε να βρούμε την απαιτούμενη ευαισθησία στην δημοτική διοίκηση που θα προκύψει.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προβλήματα που υπάρχουν ή δημιουργούνται λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, εκτιμώντας  τις σύγχρονες ανάγκες  και την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που δέχεται αυξανόμενη πίεση και με το δεδομένο της κλιματικής αλλαγής, θέλουμε να καταθέσουμε κάποια ζητήματα  στους υποψήφιους συνδυασμούς: 

1. Πυρκαγιές. Ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών στη Θάσο είναι πάντα παρών και αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο λόγω της ξηρασίας. Απαραίτητο εργαλείο για την έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελεί μεταξύ άλλων και η καλή συντήρηση των δασικών δρόμων. Με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους συλλόγους, το δασαρχείο και την πυροσβεστική, προτείνουμε την δημιουργία ομάδων εκπαιδευμένων εθελοντών, για την  καλύτερη προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου του νησιού.

2. Νερό: Με δεδομένη την παράταση της ανομβρίας,  χρόνο με τον χρόνο επείγουν τα μέτρα προστασίας  του νερού, για να συνεχίσει να είναι πηγή ζωής για τον τόπο. Όλες οι ιδιωτικές γεωτρήσεις του νησιού λειτουργούν ανεξέλεγκτα και το καμπανάκι της λειψυδρίας χτύπησε. Συνήθως όμως από τους εκλεγμένους μας αυτό που μετράει πάντα είναι το «πολιτικό κόστος».

Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε περιορισμό της σπατάλης και της ανεξέλεγκτης χρήσης. Να μπει φραγμός στην συνεχή άντληση των υπόγειων υδάτων με γεωτρήσεις. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία μικρών φραγμάτων, για την συγκράτηση των επιφανειακών υδάτων. Στη διαφύλαξη των περιοχών όπου υπάρχουν πηγές και λεκάνες απορροής υδάτων, από παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση του νερού, όπως αυθαίρετη εναπόθεση λυμάτων, απορριμμάτων η άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Δημοσιοποίηση των τακτικών ελέγχων της ποιότητας του νερού.

3. Μπάζα:  Δημιουργία δυο χωματερών στο νησί, που θα χρησιμεύσουν για την αποκατάσταση του τοπίου (εγκαταλελειμμένοι λατομικοί χώροι). Αυτές θα πρέπει να είναι περιφραγμένες και ελεγχόμενες και να δέχονται αποκλειστικά μπάζα, με την καταβολή μικρού αντιτίμου. Στα χωριά, δημιουργία πράσινων σημείων, ορθή διαχείριση των αδρανών και ογκωδών αντικειμένων, συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες  και ενημέρωση των πολιτών για καλύτερο αποτέλεσμα στην καθαριότητα.

4. Προώθηση της ανακύκλωσης στην πράξη: Ενημέρωση των πολιτών για κάθε πρόγραμμα ανακύκλωσης. Δημιουργία ενός σταθμού συγκέντρωσης και διαλογής όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως το χαρτί, αλουμίνιο, ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά, υλικά συσκευασίας, γυαλί, μπαταρίες και ελαστικά αυτοκίνητων. Με αυτές τις ενέργειες μπορούμε να πετύχουμε μείωση του τελικού όγκου των απορριμμάτων έως και 70% σε σχέση με σήμερα. Αυτό  σημαίνει δραματική μείωση του κόστους μεταφοράς, του υπόλοιπου των απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να κρατήσουμε καθαρό τον τόπο μας και να αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα αναφοράς για την κοινωνία. Έτσι εξασφαλίζουμε για τους δημότες ένα καθαρότερο και βιώσιμο περιβάλλον.

5. Δημιουργία Δημοτικού κυνοκομείου, επειδή η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι ευθύνη του Δήμου.

6. Λύματα: Τραγικά αδιέξοδη αποδεικνύεται η τακτική στη διαχείριση λυμάτων στην κεντρική και την νότια  Θάσο. Η διαχείριση των λυμάτων σ’ αυτές τις περιοχές λόγω της  έλλειψης βιολογικού καθαρισμού και ολοκληρωμένων αποχετευτικών δικτύων, συνεχίζει να γίνεται με  την άντληση και τη μεταφορά των λυμάτων με βυτιοφόρα.

7. Για την εξορυκτική – λατομική δραστηριότητα στο νησί, μέχρι σήμερα δεν έγινε η παραμικρή αποκατάσταση, παρότι οι  επιχειρήσεις εκμετάλλευσης έχουν συμβατική υποχρέωση. Ο Δήμος καλείται απλώς να συναινέσει θετικά για τις αδειοδοτήσεις και πάντα συμφωνεί λογαριάζοντας κι εδώ το «πολιτικό κόστος».  Επιτέλους απαιτείται αυστηρότερος έλεγχος στην έγκριση των αδειοδοτήσεων και της λειτουργίας των λατομικών επιχειρήσεων.

8. Χωροταξικό: Το νησί μας χρειάζεται έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασμό που θα εμποδίζει την περαιτέρω ισοπέδωση και ομογενοποίηση του τοπίου, θα διαφυλάξει κάποιες γωνιές του νησιού που η αισθητική, η ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία, αποτελούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει ο τόπος μας.

– Διατήρηση και  ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών.

– Απόλυτη προστασία της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας καθώς και του κεντρικού ορεινού όγκου του νησιού.

-Περιορισμό της σπάταλης που παρατηρείται σήμερα με παράλληλη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα δημόσια έργα και τα κτήρια να γίνονται με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας, φιλικά προς το περιβάλλον.

– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημόσια κτήρια, με πρώτα τα σχολεία, για να αποτελούν παράδειγμα σωστής διαχείρισης της ενέργειας.

9. Κυκλοφοριακό-χώροι στάθμευσης-μέσα μαζικής μεταφοράς: Οι παραλιακοί οικισμοί του νησιού έχουν πλέον την εικόνα πυκνοδομημένων  πόλεων. Η διαρκής αύξηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, προκαλεί ασφυξία στους οικισμούς και στην κίνηση των ανθρώπων. Διαρκές είναι το αίτημα εύρεσης χώρων στάθμευσης.  Δυστυχώς  σε αυτό τον σκοπό θυσιάζεται κάθε χώρος  υποβαθμίζοντας τα ίδια τα χωριά.  Βασική απάντηση στο διογκούμενο πρόβλημα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς κι αυτό σημαίνει καλύτερη σύνδεση της Θάσου με την Καβάλα ως συγκοινωνιακό κόμβο καθώς  και με το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης.

 -Δημιουργία καλύτερων χώρων για τα παιδιά και ανάπτυξη των πεζόδρομων. Κατασκευή ποδηλατοδρόμου – πεζόδρομου, σε όλη την περίμετρο του νησιού. Παρόμοιες κινήσεις για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο μας. Με την δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα απολαμβάνουν όσοι ζουν μόνιμα στο νησί και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

– Για τους δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, πάρκα, παραλίες κλπ), προστασία και αύξηση των ελεύθερων χώρων με αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας  σε όσους παραχωρείται η χρήση και εκμετάλλευση τους.

Για την εύρεση λύσεων σ’ αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα συμμετέχουμε όποτε μας ζητηθεί και με άλλους συλλόγους σε μια ουσιαστική διαβούλευση.

Σε κάθε  προσπάθεια  που σκοπό έχει την  βελτίωση της ποιότητας της ζωής όσων εποχιακά ή μόνιμα κατοικούν στο νησί.

Για να κάνουμε τον τόπο μας πιο φιλικό και πιο όμορφο για όλους εμάς.

                                              

Με εκτίμηση

                       Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου

Αναρτήθηκε στις Άρθρα, Δελτία τύπου. Leave a Comment »

Σχολιάστε